آموزش

چگونه محل کار خود را ضدعفونی و گندزدایی کنیم ؟

ضدعفونی کردن disinfection و گندزدایی sterilization محیط کار و جلوگیری از رشد عوامل بیولوژیکی شامل میکروب ها و قارچ ها در محیط کار ، بر نحوه و کیفیت خدمات رسانی به مشتری ، بسیار اهمیت دارد.

گندزدایی و ضدعفونی qnut,kd 'kncnhdd

عوامل بیولوژیکی در محیط کار (میکروب/ باکتری)

همه لوازم و ابزارها باید توسط دستکش با آب و صابون به خوبی شسته شوند و پس از خشک شدن، استریل شوند. وسایل آلوده، سلامتی آرایشگر و را به خطر می اندازد و اولین کسی که سلامتی اش به خطر می افتد، همان کسی است که با وسایل آلوده سروکار دارد.

عفونت

ورود، رشد و نمو میکروب ها و انگل ها در زخم و یا یک اندام از موجود زنده (میزبان) که در مرحله اول، التهاب را به همراه دارد.

آلودگی

ورود میکروب به بدن و خون

میکروب

• جاندار
• با چشم دیده نمی شوند
• در همه جا وجود دارند و با وارد به بدن موجب آلودگی می شوند

باکتری

o تک سلولی
o دارای پوشش بیرونی نسبتاً ضخیم
o بدون نیاز به بدن موجودات، باعث آلودگی می شوند

ویروس

 بسیار کوچکتر از باکتری
 به تنهایی قدرت زندگی ندارند
 برای زندگی به سلول های بدن میزبان احتیاج دارند
 نام دیگر: انگل اجباری

قارچ ها

برخی قارچ ها هم بیماری زا هستند

kapak قارچ کپک gharch

مواد ضدعفونی کننده و پاک کننده دست و صورت

o مایع شوینده برای شستن دست ها
o الکل برای ضدعفونی کردن دست ها، پوست، سطوح خارجی، وسایل فلزی و پلاستیکی در سالن
o مناسب ترین غلظت اثر ضدعفونی کنندگی الکل، محلول 70 درصد است
o الکل پس از 10 دقیقه تماس روی باکتری های فعال، قارچ و ویروس مؤثر است
o الکل، فرّار است و باید تازه تهیه شود
o سایر مواد ضدعفونی کننده: ساولن، نانوسیل F2، بتادین 2،5 درصد
ضدعفونی کردن محیط کار و ابزار

نانوسیل

پس از 2 تا 3 دقیقه اثر میکند و پس از 5 دقیقه بخار می شود.

جرم‌گیر

ضدعفونی کردن سرویس بهداشتی، سرشو و دیوارها

ضدعفونی کردن

o نام دیگر: آنتی سپتیک antiseptic
o در سطح پوست، بدن و در بافت های زنده، استفاده می شود
o با اثر بر باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها، اسپورها و سایر ارگانیسم ها، آن ها را از بین می برند یا از رشد آنها جلوگیری می کنند

گندزدایی

از بین بردن عوامل بیماری زا در محیط های بی جان مانند مکان های مسکونی، لباس، ظروف و …

استریل سازی

sterilization
o از بین بردن کل میکروب ها (بیماری زا/ غیربیماری زا)
o از بین بردن میکرو ارگانیسم ها و عوامل انتقال دهنده آن ها از جمله قارچ، باکتری و ویروس از سطح اجسام

انواع گندزداها

الف) گندزدایی فیزیکی

 پرتودهی
 اشعه
 حرارت

ب) گندزدایی شیمیایی

 الکل
 ساولن
 بتادین
 کلر
 هالامید
 کرئولین

گندزداهای فیزیکی

الف) حرارت مرطوب

 حرارات مرطوب موجب از بین رفتن تمامی میکروب ها می شود
 سرعت از بین رفتن میکروب ها به درجه حرارت و زمان آن بستگی دارد

شامل:
 استفاده از بخار آب
 جوشاندن
 پاستوریزه کردن

کاربرد دستگاه های ضدعفونی کننده ابزار کار

اتوکلاو

اتوکلاو
مدت زمان مورد نیاز جهت گندزدایی وسایل در آرایشگاه در دمای 121 درجه: 15 تا 20 دقیقه

جوشاندن
به مدت 20 تا 30 دقیقه در درجه حرارت 100 درجه

ب) حرارت خشک
تاثیر بیشتر از حرارت مرطوب

فور
فور از موارد حرارت خشک است که برای استریل لوازم توسط آن باید به مدت 1 ساعت در دمای 170 درجه سانتی گراد و یا 2 ساعت در دمای 160 درجه سانتی گراد مورد استفاده قرار گیرد.

گندزداهای شیمیایی

o برای لوازمی که تحمل دمای بالا را ندارند
o ابتدا کل آلودگی را شسته و لوازم را خشک می کنیم. نباید لوازم را بصورت خیس و مرطوب در داخل گندزداها قرار دهیم زیرا باعث رقیق شدن محلول و در نتیجه ضعیف شدن اثر آن می شود

 

بیشتر بخوانید: آشنایی با انتخاب رشته هنرستان فنی

 

عوارض پوستی و بیماری های شغل آرایشگری

مواد و کرم های موبر و ضد التهاب، موجب بروز حساسیت در آرایشگر می شود که باید با استفاده از ماسک و قرار دادن صندلی مشتری زیر تهویه، از ورود این مواد به دهان و ریه جلوگیری کرد.

تفکیک و جمع آوری مواد زائد
 زباله های آرایشگاه، معمولاً خشک هستند
 زباله های آرایشگاه معمولاً شامل:
 ظرف یکبار مصرف
 دستمال کاغذی
 پنبه
 تیغ
 تیغ باید در ظرف مخصوص نگهداری شود
 زباله باید در ظرف درب دار که داخل آن پلاستیک است، ریخته شود و از محیط سالن دور شود.
 زباله، بوی سالن را نامطبوع و زیبایی سالن را کاهش می دهد.
 سطل زباله باید: به تعداد کافی موجود در سالن، دارای درپوش و قابل حمل باشد.

 

بیشتر بخوانید: چگونه دیپلم آرایشگری سازمان فنی و حرفه ای بگیریم؟

 

ضدعفونی کردن محل کار

رعایت بهداشت، موجب تأثیر بر:
 سلامت افراد
 زیبایی سالن
 جذب مشتری

ضدعفونی کردن با مواد مخصوص، هفته ای 2 تا 3 بار ضروری است.
یک پیرایشگر باید برای سلامتی خود و افراد، همیشه وسایل خود را ضدعفونی کند.

نظافت سالن، شامل:

 تمیز کردن کف سالن
 نظافت راهروها
 پاک کردن شیشه ها
 پاک کردن آینه ها
 تمیز و ضدعفونی کردن سرویس بهداشتی، سرامیک کف و دیوارها
نکته: هر نوع ماده پاک کننده، برای مصرف خاصی درنظر گرفته شده است.

نمایش بیشتر

fahimeh

مدیر سایت : فهیمه جوادیان

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن